V uplynulém týdnu jsme se s dětmi zaměřili na otázku peněz. Využili jsme příběhy na téma „Peníze“ a „Spolupráce“, které na toto téma vytvořila Česká spořitelna a díky kterým se děti seznámily s pojmy jako platební karta, platební terminál, účtenka, bankovky, mince, cena.

Učily se rozpoznávat levné a drahé věci, pojmenovávaly obchody v nákupním centru. Společně jsme si přečetli motivační příběhy, které jsme doplnili o otázky na porozumění textu, příběhy jsme rozebírali – co se v nich děje, kdo tam vystupuje. Dále se děti seznámily pomocí různých činností (puzzle – skládání rozstříhaných obrázků papírových bankovek; vytváření své vlastní papírové platební karty; obkreslování mincí a doplňování jejich hodnot; práce s těmito obrázky mincí) s penězi, s mincemi, opravdovými platebními kartami. Zmíněnými aktivitami děti rozvíjely pozornost, soustředění, rozpoznávání levné/drahé věci, povědomí o české měně, předmatematickou gramotnost.

Ve středu jsme navštívili seniory v domově SeneCura, kde děti zazpívaly nacvičené lidové písně. Naučily se, že je potřeba i starým lidem dělat radost a myslet na ně.

Dále jsme se seznámili s písněmi „Listopad“, „Slepice“, „Lečo“ a trénovali jsme písně na ranní adventní setkávání „Advent, advent“, „Připravte cestu Pánu“, „Adventní“.

Během odpoledního odpočinku jsme četli pohádky „O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi“.