Tento týden jsme si začali povídat o jaru. Děti vyslechly motivační pohádku „Jak krtek a skřivánek přivolali jaro“, seznámily se s novými jarními básničkami „Sněženka“ a „Zimo, zimo, táhni pryč“ a popěvkem „Uvijeme věneček“ během kterého si zopakovaly názvy nejen jarních květin.

Společnou prací – kresba ve dvojici – zkoušely charakterizovat jaro a potom svůj obrázek představily ostatním. Pracovaly s dekoračním materiálem – na společný záhon skládaly různé jarní květiny. Dále plnily aktivity na téma „jarní květiny“: používaly třísložkové karty - ke kartě s obrázkem a názvem přiřazovaly obrázek a slova; skládaly puzzle (rozstříhaný obrázek na proužky); přiřazovaly stíny; skládaly části rostliny - kořeny, cibulka, stonek, listy a květ; poznávaly a pojmenovávaly květiny na obrázcích.

Dále děti opakovaly nadřazená a podřazená slova, určovaly poč. a konc. hlásku slova „jaro“ a vymýšlely na „j“ a „o“ slova. Určovaly uspořádání v řadě (1., poslední, hned před, hned za, mezi, …), pracovaly s prostorovými pojmy (na, pod, před, mezi, za, nad, vedle), opakovaly dny v týdnu (co je dnes za den, co bude zítra/pozítří).

Ve čtvrtek jsme se zúčastnili besedy v knihovně na téma „Kamil neumí lítat“ a v pátek proběhl ve třídě Hvězdiček „Francouzský den“ během kterého se děti obeznámily s Francií, „zazpívaly“ si písničku o mlynáři, který spí, zatančily si kachní tanec, zkoušely opakovat některá francouzská slova jako „salut“, „ҫa va?“, „bon jour“, „je m´appelle“. Měly možnost ochutnávat různé sýry a bagety, gumové bonbony, jahodové lodičky, očichávat mýdla a různé vůně a přiřazovat k nim obrázky, vytvářely módní šaty, mohly si zkusit zahrát pétanque, prohlížet obrázkové knihy s hudbou, vymalovávat omalovánky, stavět z kostek nejvyšší věž. 

 

 

Básnička „Sněženka“

Táta včera na venku, našel první sněženku.

Vedle petrklíč, zima už je pryč.

Básnička „Zimo, zimo, táhni pryč“

Zimo, zimo, táhni pryč, nebo na tě vezmu bič.

Odtáhnu tě za pačesy, za ty hory, za ty lesy.

Až se vrátím nazpátek, svleču zimní kabátek.