Tento týden jsme si povídali o našem těle. Z čeho je naše tělo složeno, jak se jmenují některé jeho části, jak poznáme na našem těle kosti, k čemu nám slouží klouby, jak se jmenují a kde leží některé základní orgány, k čemu potřebujeme svaly.

Hráli jsme různé hry jako např. „poslouchej, dívej se, ukazuj“, „když uslyšíš (některou část lidského těla) zvedni hlavu“, „dotkni se země" (rukama, břichem, chodidly, lokty, …), zpívali jsme si písničku „Hlava, ramena, kolena palce,…“, seznámili jsme se s básničkami „Lékař“, „Mám 2 uši k poslouchání“ a s písničkou „Kdo má ruce tleskat musí“. Děti vytvářely obrys kamaráda z PET víček, společně jsme si potom vytvořili kreslený obrys kamaráda, do kterého jsme lepili jednotlivé kosti. Děti si vyslechly motivační pohádku „Jak se chtěl krtek dozvědět všechno o lidech“, během které jsme si kladli různé otázky a děti na ně odpovídaly.

Kromě tohoto děti také pracovaly na stanovištích inspirovaných lidských tělem – párovaly stejné obrázky, hledaly stejná slova, skládaly písmena podle předlohy, hledaly cestu bludištěm, počítaly obrázky, kroužkovaly, co nepatří do řady, spojovaly tečky podle předlohy.

Vyplňovaly prac. list zaměřený na práci s tabulkou, zkoušely grafomotorické cvičení s říkankou „Šla babička do městečka“ a jako tradičně jsme také vymýšlely slova na určitou hlásku, vymýšlely jsme slova na určitý počet slabik, určovali jsme poč. a konc. hlásky, trénovali jsme odpočítávaní 10 – 0. 

 

Básnička „Lékař“

Když horečku velkou máme,

tak lékaře vyhledáme.

Když nás nemoc přemůže,

pan doktor nám pomůže.

 

Básnička „Mám 2 uši k poslouchání“

Mám 2 uši k poslouchání a 2 oči na koukání.

Dvě ručičky na tleskání a dvě nožky na dupání.

Mám 2 uši k naslouchání a 2 oči na koukání.

Dvě nožičky na chození a dvě ruce na mazlení.

 
 

Grafomotorické cvičení „Šla babička do městečka“

Šla babička do městečka, koupila tam dvě vajíčka.

Dědečkovi hůlčičku a hřebínek pro Marušku.

Svázala to do uzlíčku.

Ještě mýdlo, pecen chleba - toho je vždy hodně třeba.

Na zahrádku hrabičky, pro Jiříka motyčky.

Písnička „Kdo má ruce tleskat musí“

1. Kdo má ruce tleskat musí, kdo neumí ať to zkusí,

kdo má ruce tleskat musí, tlesky, tlesky tlesk.

2. Kdo má nohy dupat musí, kdo neumí ať to zkusí,

kdo  má nohy dupat musí dupy, dupy, dup.

3. Kdo má hlavu kývat musí …..

4. Kdo má zadek vrtět musí …..