Tento týden jsme si s dětmi povídali o dalších zimních aktivitách, při kterých po sobě zanecháváme stopy. Povídali jsme si o zimě, skládali jsme sněhuláky, seznámili jsme se s některými zimními sporty. 

Poslechli jsme si motivační pohádku „Krtek a sněhulák“, vymýšleli jsme, jak by se mohl příběh jmenovat, zopakovali jsme hl. postavy, pracovali jsme se slovem sněhulák – určovali jsme 1. a poslední hlásku, počet slabik, děti dále vymýšlely různá slova na určitý počet slabik. Hráli jsme hru na tělo. Skládali jsme sněhuláky nejen z papírových kruhů, kdy jsme určovali počet knoflíků (více než, méně než, stejně), pojmenovávali jsme velikosti jednotlivých kruhů (rozpoznávání velikostí), ale i z šátků, kdy děti pracovaly ve skupinkách a rozvíjely spolupráci a domluvení se mezi sebou.

Povídali jsme si o sněhových vločkách, jaký mají tvar, jak vypadají, jaké jsou, na co všechno mohou padat. Každý si nakonec svou vločku vytvořil z dekoračního materiálu a aktivitu jsme ukončili popěvkem „Tančí vločka sněhová“ během kterého děti vymýšlely, jaká vločka je (bílá, lehká, třpytivá, tichá,…).

Ke konci týdne se děti seznámily i se zimními sporty. Pracovaly s obrázky, hledaly pomůcky pro daný zimní sport, pojmenovávaly zimní sporty a sportovní náčiní. Učily se, kde se sporty provozují a jak se jednotlivé sporty jmenují. Pracovaly na stanovištích, kde plnily úkoly inspirované zimou a zimními sporty – např. skládání slov podle předlohy, hledání stejných dvojic obrázků, hledání stejných dvojic stínů, skládání puzzle, hledání a párování stejných slov, vyskládávání PET víček na písmena.

Kromě každodenního cvičení jsme hráli pohybové hry „na dva mrazy“ s říkankou, či „pozor, sněhová koule“, nebo „na mrazíka“.

Děti se seznámily s básničkou „Leden“, kterou jsme doprovodili samostatnou rytmizací či rytmizací ve dvojici s kamarádem

 

 

Tančí vločka sněhová

Tančí vločka sněhová, sněhová, sněhová,

Tančí vločka sněhová…. je tak … (krásná, tichá, bílá, třpytivá,… ) 

 

 

Básnička „Leden“

Leden, leden, leden, přikryl vodu ledem.

Tam kde včera byly louže, tam to dneska pěkně klouže. 

 

 

Pohybová hra s říkankou „Na dva mrazy“

My jsme zmrzlí bratři, hrozní jak se patří.

Já mám nos červený, já do modra zbarvený.

Kdo z vás se nás nebojí, ten ať chvilku postojí!

Ostatní děti odpoví: My se mrazu nebojíme, běháme a dovádíme.